Nära vård

I hela Sverige pågår en omställning till en mer nära vård och omsorg och beskrivs som den största omställningen av hälso-och sjukvården och omsorgen i modern tid av Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Nära vård i Kalmar län SKR- Nära vård

 

För närvarande bedrivs arbetet med omställningen till Nära vård genom våra samverkansområden.

Äldre Kommunal hälso- och sjukvård Funktionshinder

 

Vad är Nära vård?

Nära vård kan beskrivas som ett nytt arbetssätt och ny syn på hälsa, vård och omsorg där invånaren är i fokus. Det innebär inte en ny organisationsnivå eller benämning på dagens primärvård men det är primärvården som utgör en kärna i den nära vården. Den närmsta vården är den som invånaren kan ge sig själv – egenvården – samt det stöd kommuner och regioner kan ge för att möjliggöra detta.

Ett samarbete mellan många aktörer

För att omställningen ska lyckas krävs ett samspel mellan många olika organisationer; både region, kommuner, myndigheter, fristående aktörer och civilsamhälle. För kommuner omfattas främst förskola-och skolverksamhet, socialtjänst och kommunal primärvård. Övriga kommunala verksamheter har också en viktig del i omställningen, särskilt kopplat till hälsofrämjande och förebyggande arbete. Primärvård kan utföras både som regional och kommunal verksamhet. Omställningen inkluderar även mellanrummen mellan huvudmän och hur vi sammanlänkar dessa.

Här kan du lära dig mer om Nära vård och varför omställningen är en väsentlig del i utvecklingsarbetet inom vården, omsorgen och socialtjänsten. Filmen är framtagen av SKR.

Goda exempel i Kalmar län

Nybro kommun

Kalmar kommun


Oskarshamns kommun