Delaktighet och inflytande

Unga har rätt att känna till sina möjligheter och rättigheter till delaktighet och inflytande. Målet för den svenska ungdomspolitiken är att unga ”ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen”. Unga ska kunna göra sina röster hörda i frågor som berör dem men även i frågor som har betydelse för samhället i stort.  

På denna websida har vi samlat lokala, regionala och nationella tips, metoder och verktyg kring arbetet med att öka ungas delaktighet och inflytande på lokal och regional nivå. 

Metod- och handböcker för kommuner


Dialogguiden finns exempel som bygger på erfarenheter från medborgardialoger som kommuner och regioner i Sverige har genomfört. Utöver exempel finns det olika metoder för dialog som du kan ta del av.

Dialogguiden

Projekt och metoder för dialog och återkoppling

  • UngNytt
    UngNytt är ett verktyg för att förenkla kommunernas kommunikation med unga och skapa möjligheter för våra unga att ta del av riktad information. Detta skapar även möjlighet för våra unga att kunna påverka sin kommun, och vara delaktiga i samhällsutvecklingen. UngNytt är första sidan på elevers skoldatoror på högstadie-och gymnasieskolorna hos de kommuner som medverkar i detta samarbete. Borgholms kommun och Emmaboda kommun är först ut.
    Ung i Borgholm – Borgholms kommun >
    UngNytt – www.emmaboda.se >

  • Ungdomsdialog (UNIK-metoden) – metod för ökad delaktighet
    En metod i Västerås för att öka ungas delaktighet. Syftet är att hjälpa politiker att förstå ungas behov, och att ge unga en möjlighet till delaktighet och påverkan. Ungdomsdialog fångar upp idéer och tar vara på engagemang som kan bidra till långsiktig hållbar förändring.

  • Ungdomsforum – metod för återkoppling
    En film från Hultsfreds kommun angående metoden ungdomsforum och återkoppling av LUPP-resultatet fån 2018.

  • Ungdomsforum Mörbylånga
    En film från Mörbylånga kommun om deras Ungdomsforum.
  • Ungdomsforum Mörbylånga
    En film från Mörbylånga kommun om deras unga kommunutvecklare. Emilia och Ebba berättar om deras arbete som unga kommunutvecklare i kommunen.

Metodstöd för socialtjänst eller hälso- och sjukvård

  • Kunskapsguiden – metodstöd för samtal med barn
    Kunskapsguiden samlar publikationer, webbutbildningar, poddar, filmer, checklistor och andra kunskapsstödjande produkter för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården. Du som i ditt arbete möter barn får i det här temat ett generellt och grundläggande stöd för samtal med barn.

  • Metodstöd för socialtjänst: Prata med barn
    Ett metodstöd för dig som arbetar med barn inom socialtjänsten.

Rapporter

  • SKR & MUCF – Ungas inflytande i den lokala beslutsprocessen
  • Fokus 21 är en del i uppföljningen av den svenska ungdomspolitiken och bygger på tre stora enkätundersökningar från 2004-2021, samt intervjuer med unga. Rapporten visar att det finns ett stort och stabilt intresse för politik och samhällsfrågor hos unga. Många är intresserade av samhällsfrågor, politik och händelser i andra länder.